tiistai 28. tammikuuta 2014

Yllätyspostaus!

Moikka! Ajattelin nyt vihdoin tehdä sen ''yllätys'' postauksen ja se on aiheesta hevosen alkuverryttely! Mielestäni Alkuverryttelystä ei ole kauheasti puhuttu vaikka se on TODELLA tärkeä asia hevosen ratsastuksessa ja hyvinvoinnissa. Ja muutama muukin asiaan liittyva  (venyttely+ Loppuverkka) ja myös muutamien ratsastajien verkkoja. Enjoy!

Mutta siis, niinkuin kaikkien hevosihmisten pitäisi edes jollain tapaa tietää mitä hevosen alkuverryttely merkitsee. Alkuverkka on ratsastuksen A ja loppuverkka O kummatkin ovat lähes yhtä tärkeitä.
Alkuverryttelyssä lämmitetään lihakset tulevaa ''rankempaa'' urakkaa niin koulu kuin esteratsastuksessa. Jos hevosien lihaksia ei verryttele ennekuin ottaa ohjat kunnolla käteen ja alkaa työstämään on 99.9% varmaa että tulee jopa vakavia lihas revähdyksia/tulla jopa lihas surkastumista.

Alkuverryittelyn tarkoituksena on hevosen elimistön toiminnan aktivoiminen. Syke, verenkierto ja 
lämpö nousee, lihaksen elastisuus paranee ja se supistuu voimakkaammin ja nopeammin, koordinaatio paranee, hermotoiminta herkistyy ja valppaus/tarkkaavaisuus lisääntyy.
Verryttelyn tavoitteena on kilpailutehon ja harjoitusvaikutuksen lisääminen sekä
revähdyksien ja muiden vammojen ehkäiseminen. Verryttelyllä pystytään vaikuttamaan 
fyysiseen ja psyykkiseen vahvuuteen kilpailutilanteessa. 
Annan nyt ''puheen vuoron'' muutamille kavereille/tutuille/ystäville jotka ovat minulle hevostensa verryttelystä kertonut: (nimestä klikkaamalla blogiin)


1. Jonna Pitkänen (14) ja poninsa freedom Girl (21):
Jonna Pitkänen on kilpaillut viime kaudella menestyneet vaihtelevasti ja sitä edeltävänä menestystä kertyi useampaan otteeseen. Nyt sitten siihen miten Jonna verryttelee Friidan ihan normaalina päivänä:Ensin kävelen muutaman kierroksen, sitten otan puolipitkät ohjat ja alan taivuttelemaan ja vähän pohkeenväistöä siinä käynnissä, teen ympyröitä ja voltteja, 

Teen sitä noin 5-10min. Sitten alan ravailemaan pitkin ohjin silleen että Friida saa 
"pyöristettyä" selän. Samalla taivuttelen vähän, ravailen n. 5-10min tai silleen että tulee 
lämmin. Sen jälkeen nostan laukan ja siinäki annan Friidan venyttää kaulaa ja selkää ja 
pikkasen taivuttelen. Tämän jälkeen annan Friidan hengähtää ja kävelen pari kierrosta ja 
sitten otan vähän lyhyemmät ohjat ja alan menemään pohkeenväistöä käynnissä sekä 
ravissa ja joskus saatan tehdä avotaivutusta molempiin suuntiin ja sitten alotan menemään 
silleen "rankasti". En kauhean rankasti kuitenkaan kun Friida on jo 21 vuotias.




Jonna&Friida Hihs 2012


2. Rosanne Rautiainen (14) & Bonabarte II:

Olen 14 vuotias esteratsastaja, joka valmentautuu maajoukkuetasoolla. Kilpailimme viime kaudella kansallisiin 120cm luokiin sijoittuen nykyisen hevosen Bonaparte II:n kanssa.
Oikea verryttelytyyli vaikuttaa suoritustuloksiin. Jokainen hevonen on yksilö ja jokaisen on opeteltava tuntemaan oman hevosen tarpeet.
VALMENNUKSISSA:
Jos minulla on valmennus, verryttelemiseni alkaa jo tallista. Venyttelen Baten etu- ja takajalat. 10 minuuttia ennen, kuin alan laittamaan Bonapartea, laitan sen lämpölamppuihin lämmittelemään lihaksiansa.
Kävelen maneesissa alle 10 minuutista 15 minuuttiin. Taivuttelen hevosen kyljet molempiin suuntiin kääntäen päätä reilusti kohti jalkaani. Seuraavana annan hevoseni ravata rauhallisessa rytmissä pitkällä ohjalla ja hölkkäillä muutaman kerran vaihtaen suuntaa. 

Sitten otan ohjat normaaliksi ja aloitan työstämisen. Minä verryttelen Baten hyödyntäen 
paljon väistöjä. Etenkin takaosanväistätyksiä. Verkkahypyt aloitetaan hiukan pienemmillä 
esteillä tai kavaleteilla. Silloin hypyt saa jättää lähelle.
Treenin jälkeen kävelen 10-20 minuuttia, jonka jälkeen laitan Baten vielä lämpölamppuihin 
20-40 minuutiksi. Verryttelyä on myös treenin jälkeinen aika. Kesällä en käytä Batea 
lämpölampuissa, ellei ole jokin pakottava tarve.
Bate kävelee 20 minuuttia. Kisossa verryttelyni on hyvin samanlainen kuin normaaleissa 
treeneissä. Painotan enemmän sileäntyöskentelyyn ja hevosen rentouteen. Kesällä jatalvella 
on sama ohjelma. Jos kilpailut ovat kauempana, ja viimeisenä kilpailupäivänä palaamme 
takaisin ja kello on paljon, niin kävelytyksen jälkeen pesen ja käytän lämpölampuissa.

KISOISSA:


Bate kävelee 20 minuuttia. Kisossa verryttelyni on hyvin samanlainen kuin normaaleissa
 treeneissä. Painotan enemmän sileäntyöskentelyyn ja hevosen rentouteen. Kesällä ja
talvella on sama ohjelma. Jos kilpailut ovat kauempana, ja viimeisenä kilpailupäivänä 
palaamme takaisin ja kello on paljon, niin kävelytyksen jälkeen pesen ja käytän 
lämpölampuissa.






3.Viltsu(14)&Helmi: Viltsu kirjoitti minulle romaanin ja vähän sitä jouduin lyhentämään :D
Jos puhutaan nyt kouluratsastuksesta, menit sitä sitten pellolla, oikealla kentällä tai ihan maneesissa, olisi hyvä panostaa jo alkukäynteihin. Itse annan hevoseni kävellä pari kierrosta ihan löysin ohjin, mutta sitten otan jo kevyen tuntuman. Jatkan edelleen menemällä kenttää/maneesia ympäri, ohjat tuntumalla. Sitten jos tämä sujuu ilman, että hevonen temppuilee kanssani, niin alan työstämään esim. lyhyille sivuille voltteja ja taivuttelen hevosta. Työskentelen käynnissä yleensä niin kauan, että hevonen rentoutuu, käynti on tahdikasta muttei hosuvaa ja kaula taipuu hyvin.
Ensiksi ravaan taas hetken pelkästään kenttää ympäri, ja tunnustelen askelia. Aina aluksi kevennetään, jotta hevosen selkä saa tilaa ja ei ole turhaa painoa! Kun ravi vähän tasoittuu ja pääsen rytmiin mukaan, alan tekemään esimerkiksi niitä voltteja päätyihin. Pidän heti huolen, että hevonen taipuu. (Jotkut hevoset ovat toki jäykkiä, eikä niiltä voi heti vaatia notkeaarunkoa!) Alkuravit on hyvä pitää tehokkaina, että niistä saa kaiken hyödyn irti. Ja on tärkeää, että ravaat molempiin suuntiin tasapuolisesti ja suunnilleen saman ajan. Jokainen hevonen on luonnostaan vino ja jokaiselle hevoselle on toinen suunta aina vaikeampi. Joten joku voi joutua ravaamaan pidempään esim. oikeaan kierrokseen, saadakseen hevosen kulkemaan halutusti. Alkuverkaksi käyvät hyvin myös loivakiemuraura, kolmikaarinen kiemuraura tai joku muutehtävä, missä hevosen täytyy olla taipuneena.

ja viimeisenä mutta ei vähäisempänä Suvi Kurvi (15) ja Kasper:

Kesällä kävellään yleensä tiellä alkukäynnit vaihtelevasti 10-20 minuuttia ihan löysin ohjin ja rennosti. Sen jälkeen otetaan rentoa ravia edelleen aika löysin ohjin joko kentällä tai tiellä noin 20min välikäynteineen. Siitä jatketaan sitten käynissä taivutellen ja sitten ravissa taivuttelua. Tähän väliin otetaan muutamat laukan-nostot kumpaankin kierrokseen ja ruvetaan sitten työstämään enemmän ravia ja laukkaa, esteitä jos mennään niin tähän väliin ruvetaan yleensä hyppäämään pieniä esteitä. Talvella tehdään samaa, mutta pidempänä.


Loppuverkka tehdään niin että laukataan hetken aikaa ihan rennosti ja löysin ohjin, ravissa sama juttu, mutta hieman pidempään. Hetken kävellään ja mennään yleensä vielä sama tiellä missä voi mennä suorempana ja vielä rennommin. Hetken mennään ensin ravia ja sitten laukkaa, ravia joku 10minuuttia ja kävellään lopuksi vielä 10-20minuuttia riippuen työn rankkuudesta. Talvella pidempään.


(Minulla oli aika monta joidenka piti kirjoittaa, mutta hevoskiireistä johtuen eivät kerenneet.)

ja viellä minun verkkani: 

Kävelen Ladyllä pitkin ohjin kumpaankin suuntaan pitkin ohjin talvisin 2-3kierrosta (''kenttämme'' ei ole iso) ja sitten ravaan pitkin ohjin kumpaankin suuntaan muutaman kierroksen ja sen jälkeen otan ohjat kevyelle tuntumalle ja taivuttelen uran sisä sekä välillä ulkopuolelle ja kevyesti venytän hevosen kroppaa ravissa sekä käynnissä kumpaankin suuntaan käynnissä sekä ravissa. Mutta miksi myös ulkopuolelle? Sen takia että kroppa venyy myös ''väärään'' suuntaan se tekee joillekkin hevosille ihan hyvää ja Ladylla todettu hyväksi.
Sitten otan laukkaa ihan löysin ohjin molempiin suuntiin pari kierrosta ja taivutan teen ympyröitä ja sitten otan viellä laukan jälkeen hieman väistöä kunnes alan työskentelemään kunnolla. Siinä tiivistetysti minun ja Ladyn verkka. 

                                          Kesä <3 joo turha valittaa mistään :D
Ei se meno näköjään oo hirveesti muuttunut! :DDD


Muuta:


Alkuverryttelyä ei koskaan kannata ns.unohtaa, koska niinkuin tuolla mainittiinkin, että verryttely vaikuttaa suoritukseen ja työskentelyyn. Itse olen siitä täysin samaa mieltä! kylmähevonen=rautakanki johon tulee klommoja. Miettikääpä itse kun vaikka heräätte niin lähtekääpä siitä samantien laittakaa urheiluvarusteet päälle ja lähtekää heti juoksemaan täysiä 3km lenkki, tai kylmilteen teette spagaatin tmv. liikkeen niin ikävältähän se tuntuu. 
Mitä vanhempi hevonen on sitä pidemmän verryttelyn se tarvitsee, sillä kun hevoselle tulee ikää lihasten elastisuus vähenee ja muutkin elintoiminnot hidastuvat. Aika paljon myös vuodenaika vaikuttaa verryttelyyn, sillä kylmillä pakkasilla hevosta pitää verrytellä normaalia pidempään johtuen kylmyydestä joten lihakset ovat jäykemmät, vaikka hevosellasi olisi päällä loimia niin se ei käytännössä auta lyhentämään alkuverryttelyä, koska ulos kun menee se on kaikille sama.         Kesäisin tehdään yleensä lyhyempiä verryttelyitä, kun sää on lämmin se pitää hevosen lihaksia lämpimämpänä, mutta kesälläkään ei sitä alkuverryttelyä saa missään nimessä unohtaa!!!

Loppuverryttely:

Sitten vähän loppuverryttelyyn joka on myös erittäin tärkeää! Sillä kuona-aineiden (mm.maitohappo) poistuminen elimistössä nopeutuu loppuverryttelyn aikana. Elimistöön tulleet kuona-aineet aiheuttavat lihaskireyksiä ja kramppeja, joista voi jäädä hevoselle todella huonoja muistikuvia!  Ja kun on huonosti tehty loppuverryittely se jää yleensä vaikuttamaan jolloin esim.seuraavan päivän kisat saattavat mennä mönkään. Loppuverryttelyn olisi hyvä olla ravissa/hölkässä niin kauan kunnes hengitys on tasaantunut ja siitä viellä n.5-10min kävelyä.
Myös venyttely ja hieronta ovat tärkeitä! Kaikki varmaan tietävät noin suunnilleen miten jalkojen venytys tapahtuu? Kun joskus hankit sen ensimmäisen vuokra-/ylläpitö-/oman hevosen niin kannattaa pyytää jalkojen venyttelyyn kokenemmpaa näyttämään miten se tapahtuu oikein, sillä väärän lainen venyttely aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Esim. Etujalkoja kun venytetään eteen monet ovat sivussa liian ulkona tai sisällä, silloin kun venytetään etujalkoja eteenpäin tulisi jalan mennä linjassa niin että se on suorana hevosen takapäähän asti. Jalkojen venytykseen on olemassa monia erillaisia ''liikkeitä'' joita en valitettavasti jaksa tähän kirjoittaa kun tämä on jo muutenkin aika pitkä! 




Eri käyttötarkoituksilla on erillainen verryttely ja verkka on myös hyvin yksilöllinen.

Pahoittelen tekstiä että se menee miten sattuu aina välillä. Kertokaahan mielipiteitänne! ja toivepostauksia! :)



                                                                                                                                     








2 kommenttia: